Het plaatsje Ter Apel, in het noordoosten van Nederland (provincie Groningen), is een kloostermuseum rijk. Ooit, vanaf het einde van de 15de eeuw tot de Reformatie, woonden en leefden er kruisheren. Het klooster kreeg toen de naam Domus Novae Lucis (Huis van het Nieuwe Licht). Deze kloosternaam roept bij kruisheren ook Clarus Locus in gedachten (Oord van Helder Licht): Clairlieu te Hoei in België, waar volgens de traditie de Orde ontstond.

In dit Huis van het Nieuwe Licht lopen geregeld tentoonstellingen. Maar de expositie waarover we hier melding maken betreft kunstwerken van twee medebroeders: Edgard Claes o.s.c. en Bernhard Leisenheimer o.s.c. Te bezichtigen zijn schilderijen, beeldhouw– en aardewerk en bijzondere kunstboekbanden.
De tentoonstelling werd op zondag 27 oktober officieel geopend. Medebroeders, familie, vrienden, kennissen en andere geïnteresseerden waren voor deze gelegenheid naar het noorden getrokken. Bij de vernissage heeft naast magister generaal dr. Glen Lewandowski de Belgische dr. Bart Op de Beeck, werkzaam aan de Koninklijke Bibliotheek te Brussel, het woord gevoerd. Ward Van Hertum, neef van Edgard Claes verzorgde enkele gewaardeerde muzikale intermezzo’s, met slagwerk van de marimba, een aan de xylofoon verwant muziekinstrument.

De diepzinnige inleiding van de magister generaal is drietalig en in een eenvoudige brochure uitgegeven. De oorspronkelijke taal van de toespraak is in het Engels. Medebroeder Joe Op de Kamp o.s.c. verzorgde de Nederlandse vertaling, en Zuster Susanna Mander (dominicanes) de Duitse vertaling. U kan deze tentoonstelling bezoeken tot zondag 02 maart 2014.
Voor verdere informatie over Bewogen Stilte, bezoek de website van het Ter Apel’s kloostermuseum: http://www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-bewogenstilte